V Mariánských Lázních bude pokračovat vzdělávání cizinců

V Mariánských Lázních bude pokračovat vzdělávání cizinců
?Odborný tým lektorů bývalého střediska Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Mariánských Lázních (ÚJOP) se rozhodl pokračovat v aktivitách výuky českého jazyka pro cizince i přesto, že vedení univerzity rozhodlo o ukončení činnosti tohoto pracoviště.

Pedagogové založili Akademii Mariánské Lázně spadající pod Komunitní Rozvojový institut, která v podzimních měsících nabídne v první řadě speciální vzdělávací program pro ukrajinskou mládež, středoškoláky ve věku 15 – 18 let. Pokud to schválí krajští zastupitelé, vzdělávací program podpoří dotací Karlovarský kraj.

„Touto podporou sledujeme dva hlavní záměry. Jednak i podle ministerstva školství patří středoškolská mládež, která přišla v době války z Ukrajiny, mezi rizikovou skupinu obyvatel, jimž rychlé zvládnutí jazyka může pomoci s bezproblémovým studiem i se začleněním do společnosti. Dále také chceme pomoci zachovat tým specializovaných odborníků s dlouholetou praxí ve výuce českého jazyka pro cizince i odborných předmětů v češtině, protože hrozí, že by po ukončení činnosti střediska Univerzity Karlovy odešli z Mariánských Lázní a z Karlovarského kraje. My je tady rozhodně musíme udržet a doufáme, že se podaří spolku nadále rozvíjet vzdělávání cizinců,  v budoucnu třeba i na komerční bázi bez podpory ze strany kraje,“ vysvětlil krajský radní Jindřich Čermák.  

Vzdělávací program je plánován od září letošního do května příštího roku. Uskutečnit by se mělo celkem 27 vyučovacích hodin týdně. „Karlovarský kraj podpořil program pro jednu výukovou skupinu, kterou tvoří 20 studentů, přímo v Mariánských Lázních, kde si lektoři zajistili učebny,“ dodal radní Jindřich Čermák.

O zrušení střediska Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy rozhodlo vedení univerzity bez dohody s městem či krajem. Ani na základě apelu zástupců Mariánských Lázní a Karlovarského kraje se rozhodnutí nepodařilo zvrátit. Proto se kraj rozhodl podpořit vzdělávací projekt a skupinu pedagogů, která v ÚJOP dlouhou dobu působila.

Zdroj: Krajské listy

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!