V Praze 2 přibydou nové zahrady ve vnitroblocích i zahrádky pro nejmenší

V Praze 2 přibydou nové zahrady ve vnitroblocích i zahrádky pro nejmenší
Městská část Praha 2 poskytne veřejnou finanční podporu pro oblast životního prostředí na rok 2022 a první čtvrtletí roku 2023 formou účelové dotace v celkové výši 250 tisíc korun.

Podporu konkrétních devíti projektů schválili radní na svém jednání.

„Záleží nám na tom, aby naši občané a jejich děti žili v čistém, bezpečném a zdravém prostředí. Proto také každoročně investujeme prostředky do obnovy a péče o zeleň, podporujeme využití chytrých technologií v parcích. Pravidelně také vypisujeme granty v oblasti životního prostředí, které se těší velkému zájmu veřejnosti. I letos bylo z čeho vybírat. Mezi přihlášenými projekty nechyběly ani návrhy na založení zahrad ve vnitroblocích nebo zřízení zahrádek pro děti,“ uvedla starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Radnice podpořila celkem devět projektů se zaměřením na obnovu a úpravu vnitrobloků, vznik a rozvoj komunitních zahrad apod. Díky tomu vznikne např. i zeleninová a bylinková zahrádka pro děti z mateřských škol ve Slovenské a Římské ulici a proběhne i revitalizace zahrádky mateřské školy v Bruselské ulici.

Některé z projektů podporuje radnice už opakovaně, patří mezi ně například i revitalizace jednoho z vnitrobloků na Vinohradské. Již první etapa proměny dvorku byla velmi povedená a z původně nevzhledného dvora se stalo oblíbené odpočinkové místo. Podobnou proměnou by díky grantům měly projít i vnitrobloky v ulicích Sekaninova, Bruselská, Mánesova, Balbínova nebo Myslíkova.

„Jsme centrální městskou částí, která je extrémně zatížena dopravou a čelí následkům v podobě zhoršeného životního prostředí. Děláme proto maximum, abychom tyto neblahé dopady zmírnili. Revitalizujeme parky a veřejné prostranství, budujeme nové vodní prvky, zlepšujeme hospodaření s vodou v přírodě. Každoroční zájem veřejnosti o dotace v oblasti životního prostředí nás jen utvrzuje v tom, že se jedná o smysluplně vynaložené prostředky,“ dodává místostarosta pro oblast životního prostředí a územního rozvoje Václav Vondrášek.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!