Vloni se rekvalifikovalo 8 000 osob, před 10 lety to bylo desetkrát více

Vloni se rekvalifikovalo 8 000 osob, před 10 lety to bylo desetkrát více
Podle dat zveřejněných Úřadem práce ČR se v loňském roce rekvalifikovalo na 8 000 osob.

V roce 2010 přitom počet rekvalifikovaných činil 72 649 osob. Během dekády se tak počet snížil téměř desetinásobně. Odborníci předpokládají, že v následujících dvou letech bude, v důsledku pandemie, potřeba rekvalifikovat až 100 000 osob.

Z celkového počtu 8 069 osob více jak polovina (4 709) upřednostnila tzv. zvolenou rekvalifikaci. Zbylí uchazeči absolvovali některý z kurzů Úřadu práce ČR. Převažovaly kurzy na získání řidičského oprávnění a základních počítačových dovedností. Nejvíce měli o rekvalifikace zájem lidé se základním vzděláním, výučním listem nebo maturitou ve věku nad 50 let. Celková částka, kterou ÚP na rekvalifikace v loňském roce poskytl, činí 71 058 tis. Kč.

„V letošním roce očekáváme zvýšený zájem o profese z oblastí, které posilují právě v souvislosti s pandemií covid, jako například online specialisté, nebo zdravotní a sociální péče,“ říká Jan Wiesner z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČE.

Systém musí fungovat tzv. modulově

Současný systém rekvalifikací poskytovaných Úřadem práce ČR však kvůli legislativním omezením nedokáže reagovat na potřebu jejich efektivní realizace tak, aby byly atraktivní pro zaměstnavatele i zaměstnance. To vede ke sníženému zájmu. Úřad práce navíc nemůže zohlednit dosavadní praxi zaměstnance a ten tedy musí absolvovat celé vzdělávání.

„Typickým příkladem je stavební dělník, který má v oboru mnohaletou praxi od obsluhy strojů, až po rozličné zednické práce. Bez výučního listu však pro Úřad práce postrádá odbornou způsobilost a musí absolvovat celý 80ti hodinový kurz,“ dodává Wiesner.

Nově bude možné zohlednit dosavadní zkušenosti a rekvalifikovat osobu jen v těch oblastech, které opravdu neumí – tzv. modulově.

„Tím se ušetří čas i peníze, protože absolvovat například jen 40 hodin znamená nákladově 50% úsporu a také o polovinu rychlejší nástup do nového zaměstnání,“ říká Radovan Hauk, partner poradenské společnosti Moore Czech Republic.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!