Výlet vláčkem do tajemné Malé a Velké Ameriky: objevte legendy a poklady zatopených lomů!

Výlet vláčkem do tajemné Malé a Velké Ameriky: objevte legendy a poklady zatopených lomů!
Připravte se na výlet vláčkem Balm do tajemných vápencových lomů Malá a Velká Amerika. Prohlédněte si unikátní podzemní štolu i nádherný zatopený lom Velká Amerika s průvodcem. Vychutnejte si atmosféru opékání buřtů a nezapomenutelný zážitek plný historie a zábavy.

Připravte se na nezapomenutelný zážitek plný historie a zábavy, který vás zavede do tajemných hlubin vápencových lomů Malá a Velká Amerika. Náš unikátní vláček Balm vyjede ze slánského vlakového nádraží přibližně v 8:30 hod (čas bude upřesněn po schválení jízdního řádu Správou železnic).

Těšíme se, že nás Správa železnic nepřekvapí opět nějakou výlukou na naší pravidelné trase a že se vrátíme po trase ze Slaného přes Podlešín, Koleč a kolem hradu Okoř do Hostivic. Zde bude asi dvacetiminutová pauza a budete mít příležitost si vychutnat podechudu v místním bistro Lokálka, než nastoupíte zpátky na vláček.

Následující zastávkou je Rudná u Prahy, odkud se vydáme do obce Nučice. Za Nučicemi se nalézá málo známá vlečka společnosti Lomy Mořina a.s., po které se dostaneme až do blízkosti lomu Malá Amerika. Tento menší vápencový lom, částečně zatopený, si prohlédneme s přilbami a čelovkami při průchodu unikátní podzemní štolou, z níž budou boční výhledy na lom. Na konci této části se setkáme s místní legendou o přízraku Hanse Hagena.

Projití štolou nás přenese z podzemí nazpět na povrch, konkrétně do areálu sousedního menšího lomu Kanada. Zde si budete moci po celý výlet užít přátelské atmosféry opékání buřtů.

Následně nás čeká návrat k vláčku a cesta po vlečce zpět k hlavnímu bodu programu, lomu Velká Amerika, což je asi 2km. Vystoupíme na polní cestě na žluté turistické značce a pokračujeme pěšky přibližně jeden kilometr do lomu.

Velká Amerika je vápencový lom o délce 800 metrů a šířce 200 metrů. V dolní části je zatopená a domovem průzračně čisté vody s rybami, která dosahuje hloubky až 100 metrů. Vstup do lomu je obvykle zakázán, ale vy se ho projdete celý s místním průvodcem.

Prohlídka tohoto nádherného lomu představuje vrchol zážitku, poté se vrátíme zpátky k vláčku a čeká nás již jen cesta zpět do Slaného. Trasa do Slaného bude stejná jako směrem tam i s cca 25 minutovou pauzou v Hostivici u bistra Lokálka.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!