Výstava ukáže dílo výtvarníka animovaných filmů Petra Poše

Výstava ukáže dílo výtvarníka animovaných filmů Petra Poše
Líbilo se vám Fimfárum? Tak to byste si rozhodně neměli nechat ujít výstavu Petra Poše, kterou chystá Interaktivní galerie Becherova vila v Karlových Varech.

Uvidíte především jeho grafickou tvorbu a chybět nebudou ani ukázky návrhů loutek a scénografií, knižních ilustrací či filmových plakátů. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 8. února od 17 hodin. 

Nejvíce známý veřejnosti je Petr Poš pro svou filmovou a televizní tvorbu, především pak pro zpracování pohádek Jana Wericha. Ty jej uchvátily již na studiích a hlavně k Fimfáru se vracel po celý svůj život. Výtvarníkovi se podařilo vytvořit živý obraz groteskního Werichova světa, jenž je s nadsázkou analogií našeho skutečného světa. Za celovečerní filmy Fimfárum a Fimfárum 2, na nichž spolupracoval s dalšími umělci, získal nejedno ocenění.

Petr Poš je rovněž autorem ilustrací k více než třiceti knihám a řady knižních obálek. V souvislosti s filmovými plakáty, kterých vytvořil přes padesát, lze jeho tvorbu přiřadit k takzvanému zlatému věku československého filmového plakátu. Ve volné tvorbě se věnoval grafickým technikám, konkrétně suché jehle a litografii. Výstava, kterou můžete zhlédnout v Becherově vile až do 1. dubna, je připravena ze soukromých sbírek s laskavým svolením dědiců. Více informací najdete na internetových stránkách pobočky Galerie umění Karlovy Vary.

Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!