Z milionového dědictví po ženě z Poběžovicka pořídila Domažlická nemocnice tři přístroje

Z milionového dědictví po ženě z Poběžovicka pořídila Domažlická nemocnice tři přístroje
Domažlická nemocnice v loňském roce obdržela mimořádný dar přesahující milion korun. V letošním roce za tyto prostředky nakoupila tři zdravotnické přístroje - morcelátor pro laparoskopické operace, anesteziologický monitor a v těchto dnech také extremiter pro rehabilitační oddělení. Přístroje stály celkem 1,2 milionu korun.

„Dar jsme získali z dědictví po jedné ženě z Poběžovicka. Nemocnici odkázala přes milion korun. Přála si, abychom za ně pořídili přístrojové vybavení. Přístroje jsme nakupovali postupně,“ uvedla ředitelka Domažlické nemocnice Alena Vyrutová s tím, že dar respektive pozůstalost v takové výši od fyzické osoby je zcela mimořádnou záležitostí. „Nic podobného nepamatuji. Doufáme, že přístroje budou dobře fungovat a budou prospěšné tak, jak si paní jistě přála,“ doplnila ředitelka.

Nejdražším pořizovaným přístrojem je extremiter za sedm set tisíc korun. Pomáhá v rekonvalescenci lidem po úrazech končetin nebo diabetikům i pacientům s bércovými vředy. „Je to přístroj, do kterého se vloží ruka či noha, na paži či na stehně se utěsní a v přístroji se pak vytváří střídavě přetlak a podtlak. Využívá se k odstraňování otoků a ke zvýšení prokrvení, popřípadě ke kombinaci obojího,“ popisuje vedoucí fyzioterapeutka rehabilitačního oddělení Domažlické nemocnice Naďa Buršíková. Nový extremiter nahradil deset let starý přístroj, který už dosluhoval.

Anesteziologický monitor už slouží na operačních sálech ke sledování životních funkcí operovaných pacientů a morcelátor pak zejména při gynekologických operacích k odstraňování problematických tkání z dutiny břišní.

Finanční dary jsou pro nemocnici velice důležitou pomocí. Pořizuje za ně moderní zdravotnickou techniku, kterou by si jinak nemohla kvůli vysoké ceně dovolit. Fyzické osoby zpravidla poskytují dary ve výši jednotek či desítek tisíc. Mezi dárce se dále řadí firmy a v menším měřítku města nebo obce z Domažlicka. Jejich dary se pohybují v řádech desítek až stovek tisíc korun. „Všem dárcům velkým i menším jsme za jejich pomoc i jménem pacientů nesmírně vděčni,“ dodává Alena Vyrutová.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!