Z Plzeňského kraje putují další elektrocentrály na Ukrajinu

Z Plzeňského kraje putují další elektrocentrály na Ukrajinu
Další elektrocentrály za téměř milion korun odešly koncem minulého týdne do partnerského regionu Plzeňského kraje na Ukrajině. Na nákupu elektrocentrál se podílí kromě Plzeňského kraje také řada obcí.

Ty průběžně přispívají až desetitisícovými částkami na humanitární pomoc do Ivano-Frankivské oblasti.

Celkem čtvrtá zásilka humanitární pomoci byla prostřednictvím spediční firmy dopravena do partnerského regionu Plzeňského kraje Ivano-Frankivska. Tentokrát kraj nakoupil celkem 36 elektrocentrál v hodnotě 945 tisíc Kč. „Elektrocentrály byly ze skladu na Ostravsku odvezeny koncem minulého týdne přímo dárci tedy úřadu v našem partnerském regionu na Ukrajině. Lidé v oblasti se potýkají se zničenou infrastrukturou. Mají problém s elektřinou a teplem. Proto jsme se rozhodli tentokrát pomoci touto formou. Elektrocentrály půjdou do zdravotnické i sociální sféry, dostanou se i k civilnímu obyvatelstvu,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a dodává: „První humanitární pomoc jsme převáželi koncem dubna loňského roku krátce po návštěvě ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise, kdy jsme Ukrajině poskytli prostřednictvím velvyslanectví 5 milionů korun. Během návštěvy jsme na základě doporučení pana velvyslance  na jihozápadní Ukrajině navázali kontakty s představiteli Ivano-Frankivské oblasti a dohodli se s nimi na partnerské spolupráci.“ Po dubnové zásilce pak následovaly ještě v červenci a prosinci loňského roku dvě další. „Šlo o zdravotnický materiál a dvě sanitky. Jedna z nich byla vybavena defibrilátorem. K tomu jsme s kolegy z rady vezli elektrocentrály, mikrovlnky, varné konvice nebo například karimatky,“ doplňuje Rudolf Špoták k podpoře partnerské oblasti za rok 2022.

K pomoci se připojily také některé obce z Plzeňského kraje. „Průběžně nám obce posílají finanční podporu dle svých možností. V současné době máme od šesti obcí 160 tisíc korun. Obec Kdyně přispěla přímo zakoupením elektrocentrály. Rád bych starostům a všem, kteří se do pomoci zapojili, poděkoval. Není to taková samozřejmost ani povinnost, jak by se mohlo zdát,“ konstatuje Rudolf Špoták.

Příspěvky obcí

Bělá nad Radbuzou 25 000 Kč

Bohy 20 000 Kč

Černíkovice 30 000 Kč

Chotěšov 5 000 Kč

Kožlany 20 000 Kč

Švihov 60 000 Kč

Kdyně zakoupená elektrocentrála

Celkem 160 000 Kč

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!