Žáci a studenti převzali na Nové radnici ocenění za účast v programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu

Žáci a studenti převzali na Nové radnici ocenění za účast v programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu
Slavnostní ceremonií, na níž dnes na Nové radnici více než stovka mladých lidí z Jihomoravského kraje převzala absolventské certifikáty a odznaky, skončil další ročník programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (The Duke of Edinburgh's International Award, zkráceně DofE).

„Díky tomuto programu dostávají mladí lidé od 14 do 24 let příležitost zlepšovat se v dovednostech a dosahovat cílů, které si sami určí. Učí se řešit a zvládat nové problémy a překážky a rozvíjí kreativitu, komunikační dovednosti i fyzickou kondici,“ vyzdvihla přínosy účasti radní města Brna pro oblast školství Irena Matonohová a dodala: „Jedná se o ideální způsob začleňování všech žáků a studentů bez rozdílu, který navíc zlepšuje vztahy nejen mezi nimi, ale i s jejich pedagogy v rámci zážitkové pedagogiky.“

Ocenění úspěšným účastníkům dnes ve Sněmovním sále na Nové radnici předal náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý, radní Irena Matonohová, vedoucí Odboru školství a mládeže Magistrátu města Brna Petr Hruška a výkonný ředitel DofE v České republice Tomáš Vokáč.

Memorandum o spolupráci mezi městem Brnem a The Duke of Edinburgh’s International Award Czech Republic Foundation (DofE) schválilo Zastupitelstvo města Brna 20. června 2017. V roce 2023 je do projektu zapojeno 8 brněnských základních škol, kterým zastupitelstvo schválilo poskytnutí neinvestičních příspěvků v celkové výši 400 tisíc korun. Dále se ho účastní 13 brněnských gymnázií a středních škol, jejichž zřizovatelem není město. Ty díky rozhodnutí zastupitelů získaly neinvestiční dotace v celkové výši 200 tisíc korun.

Mezinárodní cena vévody z?Edinburghu (DofE)

·         Program Mezinárodní cena vévody z Edinburghu založil v roce 1956 princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty II.

·         Jde o prestižní vzdělávací program, který ročně plní 1,3 milionu mladých lidí z více než 130 zemí světa.

·         Má tři úrovně: bronzovou, stříbrnou a zlatou a může se do něj zapojit každý student nebo žák ve věku 14 až 24 let.

·         Podle zvolené úrovně pak program plní 6, 12 nebo 18 měsíců.

·         V České republice program funguje již od roku 1995. Aktuálně je do něj zapojeno více než 300 základních a středních škol, dětských domovů a sportovních klubů. Účastní se ho mladí lidé ze širokého sociálního spektra, ročně jich je přes 5 tisíc.

·         Účastníci si volí aktivity a cíle ve třech oblastech – v dovednosti, pohybu a dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak pravidelně pracují. Čtvrtou oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel.

Štítky: brnožácistudenti

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!