Záhadný objev - úkryt z dob 2. světové války

Záhadný objev - úkryt z dob 2. světové války
Muž nalezl v lese v Ústeckém kraji neobvyklý úkryt z dob 2. světové války. Předpokládá se, že úkryt patřil německému záškodnickému uskupení zvanému Werwolf. Nález, který je nyní zkoumán muzejníky, obsahoval několik předmětů a odznak NSDAP.

Jeden muž nedávno narazil na neobvyklý objev nedaleko Bukové hory, dominanty labského údolí na rozhraní Ústecka a Děčínska. Našel zde úkryt, který podle všeho patřil werwolfovi, německému záškodnickému uskupení aktivnímu za druhé světové války. Tento nález nyní prozkoumávají ústečtí muzejníci, kteří si ovšem prozatím ponechávají přesné místo tajemství.

Výzkumníci se domnívají, že nejde jen o obyčejný úkryt předmětů, ale o úkryt pro werwolfa. Došli k tomuto závěru na základě nálezu podzemního objektu s děrou a místem pro sezení, který byl zakrytý rozpadajícím se poklopem. To je typické zázemí pro werwolfa, jak je uváděno v dobových průvodcích organizace. Zvláštnosti nálezu dodává i jeho odlehlost od nejbližšího obydlí.

V díře bylo nalezeno několik zajímavých předmětů, jako jsou dvě malé lžičky a vidličky, z nichž jedna má nápis „3. Kegelpreis 1938“. Také zde byl nalezen poškozený, ale stále zřetelný odznak NSDAP. Tento jedinečný nález bude nyní přidán do sbírky ústeckého muzea.

Archeologové plánují prostor dále prozkoumat, aby zjistili, zda v okolí není více podobných objektů. Těžko říci, zda se ukrytí používalo pro konkrétní akce záškodníka, nebo zda šlo o cvičiště werwolfových partyzánů.

Werwolf byla německá záškodnická organizace a werwolfově byli v podstatě teroristé působící na územích osvobozených od Němců. Jejich zákeřnou činnost prováděli v roce 1944 pod vedením školícího důstojníka Otto Skorzenyho. Werwolfově se učili střílet, potichu zabíjet, šifrovat, sbírat informace a vyhazovat do povětří strategické cíle.

I když neměli záškodníci šanci změnit průběh války, mohli stát za některými tragickými událostmi, jako bylo zavraždění prvního demokraticky zvoleného starosty německých Čech v roce 1945 nebo výbuch skladiště v Krásném Březně. Mimo jiné se spekuluje, že v tomto zámku měl werwolf sklad výbušnin a jedno ze svých center v Sudetech. Po válce byla činnost werwolfové v Československu největší.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!