Zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace dne 29. dubna 2024

Zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace dne 29. dubna 2024
První letošní zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace řídila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Klára Šimáčková Laurenčíková.
První letošní zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace řídila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Klára Šimáčková Laurenčíková.

Zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Rady“) se zúčastnilo celkem 28 členek a členů. S ohledem na body programu byli jako hosté přizváni také Ing. Kateřina Neveselá, ředitelka Odboru řízení a koordinace fondů EU (MMR), doc. Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM, vrchní ředitel Sekce fondů EU (MPO) a Ing. Jan Kamenický, finanční ředitel, Člověk v tísni, o.p.s. a zároveň předseda Expertní skupiny k systémové změně financování veřejně prospěšných služeb a činností ze státního rozpočtu. Zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace dne 29. dubna 2024 Rada navázala na své jednání v prosinci 2023 a zabývala se tématy spojenými s financováním veřejně prospěšných služeb. Rada schválila tři důležitá usnesení, která se týkají možnosti víceletých dotací, úpravy partnerství a vztahů mezi hlavním a pobočným spolkem a možnosti poskytovat tzv. „rychlé dotace“ v případě krizových událostí nebo humanitární pomoci. Ve všech třech případech Rada doporučila změny legislativy a to zejména zákona o rozpočtových pravidlech. Návrhy budou předány Ministerstvu financí k jejich zapracování do příslušných legislativních předpisů. V průběhu jednání se rovněž řešila potřeba navrácení finančních prostředků ve výši 270 mil. € z Fondu soudržnosti zpět do Evropského sociálního fondu plus (dále také „ESF+“), které byly v předchozím období z ESF+ přesunuty, a otázka nastavení spoluúčasti při čerpání finančních prostředků nestátními neziskovými organizacemi z ESF+ v sociální oblasti. Zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace dne 29. dubna 2024 Kromě ekonomických témat byly na jednání představeny i iniciativy občanského sektoru výročí 20 let ČR v EU, příprava kulatého stolu na téma Role občanské společnosti při posilování demokracie, projekt občanského shromáždění Rady Evropy a krátce byly rovněž přestaveny informace o unikátním šetření Českého statistického úřadu v oblasti dobrovolnictví.   Více bude uvedeno v přiloženém zápisu.
Štítky: vládačr

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!