Zemětřesení zasáhlo Jižní Čechy: Epicentrum v Miroticích

Zemětřesení zasáhlo Jižní Čechy: Epicentrum v Miroticích
Zemětřesení o síle 3,9 stupně Richterovy škály zasáhlo jižní Čechy, s epicentrem u Mirotic na Písecku. Otřesy byly patrné desítky kilometrů daleko, vědci nyní analyzují příčinu a možné následky.

Zprávy o zemětřesení na jihu Čech získaly rychle na síle a zájem veřejnosti, když včera seismologická zařízení zaznamenala otřesy až čtyř stupňů Richterovy škály. Zóna zemětřesení zahrnovala území kolem městečka Mirotice na Písecku, avšak otřesy byly patrné až několik desítek kilometrů daleko.

Podle informací Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky, který sdílel údaje o zemětřesení na sociálních sítích, naměřená síla tohoto přírodního fenoménu dosáhla 3,9 stupňů Richeterovy škály. Bylo zaznamenáno i několik menších otřesů v průběhu několika hodin po hlavním zemětřesení.

Není divu, že zprávy o zemětřesení na jihu Čech vyvolaly obavy a šok mezi obyvatelstvem. Lidé ze vzdálenějších oblastí, například z Kašperských Hor, uváděli, že otřesy zasáhly jejich domovy tak silně, že se pohybovaly závěsy a dunění bylo slyšet i přes zavřená okna. Na sociálních sítích se objevily stovky komentářů z oblasti jižních Čech, kde uživatelé popisovali dunění, praskání ve zdech a oknech, a celkově znejistění způsobené nečekaným zemětřesením.

Ačkoliv zemětřesení v České republice bývají příležitostná, většina z nich má slabší intenzitu a není také řazena mezi významné přírodní katastrofy. Vědci z Geofyzikálního ústavu nyní pečlivě analyzují data z dnešních otřesů, aby zjistili příčinu tohoto neobvyklého jevu a potenciální následky pro obyvatele jižních Čech.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!