Zlevněné jízdné a jedna karta pro všechny ve Zlínském kraji

Zlevněné jízdné a jedna karta pro všechny ve Zlínském kraji
Hromadná doprava ve Vsetíně se inovuje zaváděním společné karty pro MHD a autobusy, zlepšující koordinaci dopravy a zjednodušující placení. Jízdné se zvýší na 15 Kč, ale prodlouží se platnost na 45 minut.

Hromadná doprava ve Vsetíně prochází inovacemi, které usnadní cestování a navýší flexibilitu cestujících. Zlínský kraj začal s pilotním programem pro zavedení společné karty pro MHD a autobusy, aby se zlepšila koordinace mezi různými druhy dopravy ve městě a regionech. Tento program se postupně rozšiřuje do dalších oblastí, což přispěje ke zlepšení cestování a zjednodušení procesu placení za cestování.

Pro cestující, kteří ji využívají, to bude znamenat i to, že se jízdné zvýší z dvanácti na patnáct korun, ale současně se prodlouží jeho platnost z půl hodiny na čtyřicet pět minut. Ta bude platit pro autobusy i vlaky v této tarifní zóně, do ní spadají také obce Ústí a Janov. Společná karta bude nabídnuta v rámci jednodenní, týdenní, měsíční, čtvrtletní nebo roční předplatném.

Pro zavedení společné karty se provádějí jednání mezi městem a krajem, která mají zajistit, aby výhody, jako je bezplatný doprovod dětí do tří let a zdravotně postižených, zůstaly zachovány pro MHD. V regionálních vlacích toto zvýhodnění nebude platit, ale město poskytne důchodcům nad 70 let slevu na celoroční kupon za 400 korun, který bude platit i pro linkové autobusy a regionální vlaky.

Toto řešení si město uvědomuje a zjišťuje, zda je možné zabudovat tyto výhody do systému společné karty. Město a kraj jsou spokojeni s tímto výsledkem jednání a věří, že systém, který zajišťuje plynulé cestování mezi MHD a regionální dopravou, napomůže ke zvýšení počtu cestujících v hromadné dopravě.

Ve spolupráci s technologiemi a mobilními aplikacemi se také připravuje zavedení jednoduchých platebních metod pro cestující. Od července by měla být dostupná možnost placení prostřednictvím aplikace v mobilu, což usnadní proces nákupu jízdenek a eliminuje potřebu front u automatu nebo u řidiče. Aplikace také automaticky načítá nejvýhodnější jízdenku pro cestující, čímž ušetří čas i peníze.

Krátkodobě lze očekávat pokračování rozšiřování integrovaného systému hromadné dopravy ve Zlínském kraji, který zjednoduší cestování a zvýší spokojenost cestujících. S nástupem nových technologií a platebních řešení bude hromadná doprava v kraji více přizpůsobena potřebám občanů a bude tak atraktivnější alternativou k soukromé dopravě.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!