Žloutenka už je i na Vysočině. Hygienici napočítali už šest nemocných

Žloutenka už je i na Vysočině. Hygienici napočítali už šest nemocných
Nemocnice na Vysočině začínají přijímat první pacienty se žloutenkou. Aktuálně jich je na infekčních odděleních šest. Většina z nich si infekci přivezla z Brna.

Jihomoravský kraj trápí největší epidemie žloutenky od roku 1979. V současnosti tam lékaři registrují více než dvě stovky nakažených, nemocných navíc stále přibývá – minulý týden 25, tento týden zatím 21.

A infekce se začíná šířit i do okolních regionů, tedy i na Vysočinu. Nejhorší situace je aktuálně na Žďársku. Tam hygienici registrují čtyři nakažené hepatitidou typu A. Všichni byli před nedávnem v Brně.

Z moravské metropole si nepříjemnou chorobu přivezl také jeden nemocný z Třebíčska. Pouze infikovaný člověk z Pelhřimovska se hepatitidou nejspíš nakazil na Slovensku. O aktuálních počtech informoval server idnes.cz.

V Brně se žloutenka začala šířit v březnu mezi bezdomovci a narkomany a epidemie tam podle hygieniků neskončí, dokud se neochladí a lidé nezačnou nosit rukavice a jíst venku.

Na Vysočině však podle odborníků výrazné nebezpečí prudkého nárůstu nakažených lidí zatím nehrozí. Krajská hygienická stanice přesto preventivně do škol rozeslala dopisy, v nichž na riziko nákazy upozorňuje. Obezřetní by měli být také lidé, kteří budou cestovat do Brna nebo na jih Moravy.

Žloutenka se projevuje únavou a trávicími problémy, typickým příznakem je zežloutnutí kůže, sliznic a očního bělma. Infekci se dá takřka stoprocentně zabránit včasným očkováním. Neočkované osoby by měly důsledně dodržovat hygienické zásady, především si pravidelně mýt ruce.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!