Zveřejňování otevřených dat městských společností má svá pravidla

Zveřejňování otevřených dat městských společností má svá pravidla
Od roku 2018 poskytuje město Brno otevřená data pomocí portálu data.brno.cz. Návštěvníci zde najdou údaje a zajímavosti z mnoha oblastí, užitečné aplikace nebo komplexní analýzy. Na zmíněných stránkách město publikuje i data městských společností, nyní však bude mít zveřejňování svá pravidla.

„Stránky data.brno.cz jsme před pěti lety spouštěli s cílem poskytnou občanům, firmám i veřejné správě datový servis a analytické práce. V katalogu již nyní publikují alespoň jednu otevřenou datovou sadu čtyři obchodní společnosti: Brněnské komunikace, SAKO Brno, Teplárny Brno a Technické sítě Brno. Dnes jsme na zasedání Rady města Brna schválili metodiku publikování dat, která sjednotí přístup v této oblasti pro všechny městské společnosti. Pravidla například definují, kdo je za co v jednotlivých fázích odpovědný,“ upřesnil radní Filip Chvátal, který má oblast otevřených dat v gesci.

V katalogu data.brno.cz jsou publikována otevřená data městských společností o základní dopravní a technické infrastruktuře, jízdních řádech a polohách vozidel, aktuálních teplotách nebo kontejnerech na tříděný odpad.

Data jsou buď statistická nebo i „živá“. Ta pocházejí ze senzorů. „Do budoucna se počítá zejména s nárůstem publikace senzorických dat, kterých dynamicky přibývá. Nabízí se také spolupráce se společnostmi, které ještě otevřená data publikována nemají,“ doplnil Filip Chvátal.

Kromě městských společností, které jsou sdruženy v koncernu, publikují data i Kordis JMK, Brněnské vodárny a kanalizace nebo Kancelář architekta města Brna.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!